Elsykkel - Slik velger du riktig elsykkel

Slik velger du riktig elsykkel

Markedet for elsykkel

Elsykkel har tatt markedet med storm. Det er virkelig en genial sykkel. Selv om vi er kommet langt i Norge på brukervennlighet, nye trender og miljøvennlig transport ligger vi foreløpig langt bak mange andre land når det gjelder transport med sykkel. I Nederland er sykkel den mest vanlige formen for transportmiddel, mens i Tyskland består halvparten av sykkelsalget av elektrisk motor. I Norge derimot utnytter omtrent bare 5% sykkel som transportmiddel. Med andre ord, er vi ikke i nærheten av andre europeere og vårt potensiale. Dette kan selvfølgelig skyldes ustabilt vær, dårlige veier og mye høydeforskjeller som gjør sykling mindre attraktivt. Likevel er ikke dette hovedårsaken til at bare et fåtall utnytter sykkel som transportmiddel, men det viser seg faktisk at den største hindringen er at de ikke føler seg trygge. Jeg leter ikke bare etter Gordon Gekko som er på vei til å lure noen av sine landsmenn i sin kondomsdress på vei langs Tour de Finans, men jeg ønsker også å rette meg mot alle andre som Ola nordmann. For å oppnå en økning i antall personer som utnytter sykling som transportmiddel til jobb og hverdagslige gjøremål må veiene derfor forbedres. Denne problemstillingen har vært et stort tema blant politikere i mange år, men det er først i år at Marie Than Nguyen gjør noe med det. Jeg skal ikke gå mer i dybden rundt akkurat dette, med tanke på at formålet med artikkelen er å hjelpe akkurat deg med valg av rett elsykkel. I tillegg ønsker jeg å få frem de positive sidene ved bruk av denne type sykkel som både er miljøvennlig og morsom med hensyn til måten å komme seg fram og tilbake mellom A og B.   

Hvilken elsykkel er riktig for meg?

Elsykkel er på mange måter lik som andre sykler, og når jeg snakker om riktig valg av elsykkel handler dette om at sykkelen skal dekke ditt behov. Grunnen til at elsykkelen kalles "el" er fordi den har en motor- og batteripakke som hjelper deg når du skulle ønske eller trenge det. I dag finnes det et stor utvalg av el-sykler på markedet, og det utvikles nye modeller og retninger hvert eneste år. Kort oppsummert konkluderer jeg med at det er viktig å gjøre en behovsanalyse slik at elsykkelen passer ditt behov og bruksområde. Dette kan gjøres på følgende måte;

 • Hvor har du tenkt å bruke sykkelen? ( Asfalt – Grus – By – Terreng – Sti – Snø )
 • Hvilket nivå ønsker du å sykle på ? ( Tur – trening – Konkurranse )
 • Hvor langt har du tenkte å sykle, og hvilke muligheter har du for lading?

Som nevnt ovenfor finnes et stor utvalgt av el-sykler til de fleste bruksområder. Derfor gjelder det å velge den modellen som er fysisk tilpasset til ditt bruksområde på lik linje som en vanlig sykkel. Helt til slutt i artikkelen skal jeg utdype meg mer rundt de ulike motor- og batterialternativene. Alle bruksområdene nedenfor finnes med elektrisk motor:

 • Bysykkel – Komfortabel sykkel til asfalt, grus, park og by.
 • Hybridsykkel – Rask og komfortabel sykkel til asfalt, grus, park, by og lettere terreng.
 • Terrengsykkel Hardtail – Rask terrengsykkel til grus, skogsbilveier og lettere sti.
 • + sykkel – Morsom og leken sykkel til grus, lett, moderat- og avansert stisykling. Godt grep med brede dekk. Passer også til snø og skare.
 • Fulldemper 100-120mm – Rask sykkel til grus, lett- og moderat stisykling.
 • Endurosykkel 140-160mm – Leken sykkel til moderat- og avansert sti- og utforsykling. Rask nedover, men fungerer også utmerket opp og frem.

Hva slags motor- og batteripakke bør jeg velge på elsykkel?

Det finnes i dagens marked flere hundre leverandører av elsykkelmotorer. Hvor motoren er plassert varier og den kan både være midtstilt, eller befinne seg i frem- eller bakhjul. Vår anbefaling er å velge midtstilt motor slik at man får fordelt tyngden bedre.

I Norge er det mye dårlig vær, kraftig befolkning, høye kvalitetskrav, og strenge garantiregler. Derfor anbefaler vi å investere i god kvalitet og funksjonalitet. Det er hovedsakelig tre gode leverandører av elsykkel motorer som vi kan anbefale:

Shimano Steps

Shimano Steps har en midtstilt motor med ulike batteriløsninger. God brukervennlighet, kvalitet og valuta for pengene. Meget god ettermarkedservice i Norge med mange verksteder som kan skru på Shimano Steps. Dette er vår sterkeste anbefaling.

Shimano Steps - Motor til elsykkel

Bosch

Bosch sitt system er like bra som Shimano, og tilbyr de samme funksjonene. Systemet er litt dyrere, og når det kommer til service og vedlikehold er mulighetene begrenset.

Bosch - Motor til elsykkel

Bafang

Bafang er et kinesisk merke som leverer et prisgunstig produkt som er markedets beste alternativ dersom man ønsker elsykkel på midtre prisnivå. God kvalitet og brukervennlighet.

Du kan lese mer om sammenligning av Bosch, Shimano og Bafang i vår artikkel om ulike systemer til ulike behov her ( link ikke klar )

Bafang - Motor til elsykkel

Regler for elsykkel

I Norge finnes det regler for bruk av elsykkel som er regulert av Statens Vegvesen. Se reglene nedenfor:

( Sist oppdatert 30.Juni 2016 - fra Statens Vegvesen)

El-sykler skal oppfylle kravene som gjelder for vanlige sykler. Hva disse kravene er kan dere lese mer om å ved å trykke her. I tillegg er det egne krav til hjelpemotorens kraft og virkemåte:

 • Hjelpemotoren må ikke ha høyere nominell effekt enn 0,25 kW. Det finnes to unntak:
 1. Sykkel med to sitteplasser som er tildelt eller utlånt som hjelpemiddel fra Arbeids- og velferdsetaten kan ha nominell effekt på høyst 0,5 kW.
 2. Sykkel med tre hjul og tre eller flere eller flere sitteplasser kan ha nominell effekt på 0,5 kW. Dette følger ikke av forskriften, men av et generelt vedtak truffet av Vegdirektoratet.
 • Hjelpemotoren skal bare gi kraft når du tråkker på pedalene (eller bruker veivanordning for armer).
 • Motoren alene kan likevel gi fremdrift opp til 6 km/t, såkalt «oppstartsassistanse».
 • Hjelpemotoren skal koble ut når sykkelen oppnår en hastighet på 25 km/t, eller tidligere dersom syklisten slutter å trå/veive.

Du kan bruke el-sykkelen på de samme områdene som vanlige sykler og du er ikke forpliktet til å registrere sykkelen. Det er ikke påbudt med sykkelhjelm, men vi oppfordrer alle syklister til å bruke dette.

Hvor bør jeg kjøpe min elsykkel?

Det er mange aktører som selger elsykler på markedet som blant annet de store varehusene, nettbutikker, sportsbutikker, fagbutikker og varehus innen bil- og transport. Dersom du bare er ute etter billigst mulig produkt kan du vurdere å handle på nett eller i et av de store varehusene. Dog, om du er ute etter god veiledning, sortiment og sykkelservice til omtrent samme pris anbefaler vi å oppsøke din lokale fagbutikk innen sykkel.

Ønsker du å vite noe om hvordan du også velger riktig sykkel klikk her.

Legg igjen en kommentar